Pages

Mohon Ampun

Assalamualaikum semua.. Just nak kasi tau kat sini.. Apa yang saya post kat dalam blog ni semuanya hanya pendapat bodoh saya semata-mata.. Kalau ada yang terasa tu, saya nak susun 10 jari saya yang kemetot ni nak minta maaf la k? Jangan la marah plak kalau saya ada terpost benda2 yang buat awak terasa k? Peace!

If you feel annoyed by the songs, just press the "END" key and at the bottom of the blog, u can find the music player. Just click the "stop" button. In case u don't know, click the button with square symbol. Peace!

Thursday, January 05, 2017

The 30s Me..

I was about to publish this post but i dunno what stopped me.. so here we go.. sik abis pun taep.. haahahahaha!

"Assalamualaikum...

Amboi amboi.. dah lamak gilaaaaaaaaaa sik update blog tok. A lot had happened in my life selamak tok.. And I really mean  A LOT... In June 2013, I resigned at the construction company (genap a year kerja sia), as I accepted the offer made by the law firm AGAIN.. So I went back there.. Of course kita kepong higher salary nak? BUT, for some stupid reasons, things got ugly. Some shits happened and I resigned, AGAIN. this time I resigned in a quite ugly manner. But still with proper letter la.. It feels like hell to be jobless in age like this.. It really sucks! And surprisingly, job hunting is like hell for me. Went here and there for interview but sikda sigek pun melekat. Luckily kak balkis helped me madah at office tempat keja laki nya ada mok carik orang. So I applied and be interviewed... Luckily dapat! started on 1st April 2014. Coolness!!

Ok. ya pasal kerja.. how about my love life? yeeerrr... Hahahah! Well.. I've met someone dari WeChat around October 2013 gia la.. He added me, I accepted.. But as usual, malas nak layan.. Then one day I changed my profile picture in WeChat. I used my selfie photo with my bapak. Suddenly this guy told me that he knew me, he knew my dad.. He briefly described what he knew about my dad. Since then we became closer. He asked me out a few times but I let him down.. I'm so not ready ok.. Bukan jual mahal cuma sik ready. Then finally in mid December we went out. Had dinner together. He's ok though. Most important is that he's funny cos I love to laugh."

sengan ya jak ku update since that 2014.. then banyak perkara jadi.. jumpa di post seterusnya kehhh

Tuesday, June 11, 2013

TEH TARIK CAFETERIA, KUCHING

Nak bercerita tok. before tok makan kat sia ok ajak. dolok masa kat bimmers lamak ya, service aek sidak nang sangat sangat teruk. bila pindah tempat baru, wow!! masa first time pegi tempat baru daknya pindah ya, nang tip top servis. cepat, tangkas dan mesra alam. tapi makin ari makin suram, aku pun sik tauk apa masalah pekerja aek sia. 

paling mengejutkan, petang tadik kamek makan di sia n i ordered TEH TARIK PANAS. bila aek sampe, nya skali mbak bil. tauk brapa rega? RM2.20!! nak kata ku tek restoran berprestij, sik la juak. nak kata cangkir size GIANT dipakeinya sik juak.. nak kata teh tarik nyaman nak mampus kaw2 sik juak. nyaman gik teh tarik rah SCR. dahla cangkir besar.

sik abis sengan ya. disebabkan aek ya panas n parents kamek begaut mok balit, so kamek madah tapau jak aek ya. kamek pun tunggah la waiter nya suruh tapau aek. bila nya anta kecik jak sora nya madah "duak posen..." kamek pun madah "ok, makseh.." kuat kit sora nya tek madah gik "duak posen..." kamek pun "haaa?? bayar juak kah??" sik sangka terpacul statement ya dari mulut kamek. ya ampun.. baruk kalak kamek tapau aek kenak cas duak posen!! nguahahahahha!! 

apa sudah jadi sama itu kedai? sangat berprestij kah? mun mena2 berprestij, sila la expand ur keday so that sik selut dalam keday ya n silalah pasang ekon. kotan tek berprestij nak?? 

bukan niat nak menjatuhkan bisnes orang or what lah, cuma nak membantu sesama customer bah supaya bijak berbelanja.. sidak sia beruntung sebab orang2 nak bukak stall rah daknya rata2 ada specialty dikpun n sedap2 belaka. tapi sikboh ambik kesempatan orang rami duduk sia nak caj aek mahal2 n even cangkir pakey tapau pun nak caj orang juak. agak2 la weh.. 

cerita tok cuma semata2 pesanan untuk semua supaya NEVER EVER TAPAU AEK DI TEH TARIK CAFETERIA, kelak kenak caj DUAK POSEN! 

HAHAHAHHAHAHA!!!

Tuesday, November 06, 2012

Produk AYAMAS ada Chloramphenicol?




Well, when I first heard about this issue, I was wondering, WTF is Chloramphenicol? Thanx to Wikipedia, akhirnya aku tauk and have that general idea of what is the side bad effect of consuming food containing Chloramphenicol.. 

Menurut Encik Wikipedia, antara kesan buruk nak boleh kita dapati mun consume makanan nak mengandungi Chloramphenicol tok ialah Aplastic Anemia, Bone Marrow Suppression, Leukemia & Gray Baby Syndrome.

Aplastic Anemia (Anemia aplastik) adalah kelainan hematologik yang ditandai dengan penurunan komponen selular pada darah tepi yang diakibatkan oleh kegagalan produksi di sumsum tulang. Pada keadaan ini jumlah sel-sel darah yang diproduksi tidak memadai. Penderita mengalami pansitopenia, iaitu keadaan di mana terjadi kekurangan jumlah sel darah merah, sel darah putih dan trombosit. Boleh baca selanjutnya rah www.scribd.com/doc/4638309/Anemia-Aplastik

nak lain ya boleh la kitakorang bertanyak dengan Mr. Google ajak lah.. kesimpulannya, it is dangerous to consume the product for the time being. below is the letter produced by Sarawak state veterinary authority..
 
  
Next is penjelasan n comments from consumers kat facebook page sidak Ayamas Malaysia. 

 Well, to be frank, aku sik tauk la sapa mok dicayak... Duak2 claim professional in handling this case.. ingat sik kes butter golden churn dolok ada dna babi? similar ka dengan kes tok? Tapi sikpa la.. So far nya withold jak produk2 ayamas tok. hopefully cepat settle benda tok. Tapi aku sik heran juak cos aku bukan pengguna tegar AYAMAS.. produk nya mahal gilak. Hahahaha! bagus ku meli sosej biasa ajak..

Tuesday, August 28, 2012

Haiiii!!

Assalamualaikum & Salam Sejahtera semuanya.. Rasanya belum terlambat gik nak ucap Selamat Hari Raya, Maaf Zahir & Batin.. 

Tok nak share cerita dengan kitakorang semua lah. Aku rasa those nak late 20s and above ada merasa dan mengalami apa nak aku rasa dan alami juak. Orang selalu nanyak, "Bila gik?" aku cuma mampu menjawab dengan senyuman manis ala2 rozita che wan.. Mun sik pun aku akan jawap "Lom jodoh gik, carik k kamek lok.." tapi sikda pun orang mok ncarik k aku. hahaha! Well, aku sik kesah orang betanyak ngan aku pasal ya. Seriously aku sik kecik ati cos ya hak sidak mok bertanyak.. Tapi mun agik nanyak "Bila gik?" ya, gik ku dapat accept n sik berkecik ati LANGSUNG.. Tapi ada la certain manusia yang rasa dirik sidak GAH di mata dunia tatkala sudah bergelar isteri orang.. Sik bepikir perasaan orang bila ditanyak dengan sinis seperti konversasi berikut:

Si polan: Kitak dah nikah ka?
Aku: Belum gik.. :)
Si polan: Aie.. Lambat na juak kitak nikah?
Aku: :D 

Apa perasaan kitakorang dipadah kedak ya? Kecik ati? Marah? Moha? Sedeh??? Don't be, ladies!! Nikah pun kita awal mun dah duak tiga kali nikah mbak beceray-beray sik juak guna ndak? Jodoh masing2, who are we to question that? Ada juak sorang manusia tok, nya sik directly anok aku tapi ada juak ku terasa beberapa percent la.. Berikut adalah sesi berdialog manusia itu ngan aku:

Si polan: Apa khabar si X (kawan mekorang lamak) nektok zie?
Aku: Ok jak nya. Nya bok kak balit umrah reya.
Si polan: Dah kawen nya zie? Lamak dah sik nenga ceta miak ya..
Aku: Belum gik.. Kali nya gik nak enjoy life, raon sia sitok.. Banyak juak tempat nya dah pegi luar negara.. (aku sebutkan nama2 negara penah dilawat si X tek)
Si polan: Nya ya muka menjus jak2, nendak lambat nikah! hahaha!
Aku: Ndak juak segal muka menjus lambat nikah.. Kamek tok senyum manis jak ngan orang, sik juak nikah2 gik koh..
Si polan: Yalah, mun kamek gik single tek mok juak mek mala melancong luar negara
Aku: Apa jak beza? Mbak la laki kitak gi melancong luar negara daripada kitak buang duit tiap2 minggu berabis duit meli teket flight ngagak laki kitak

Dan berterusan lah dialog sindir menyindir aku ngan nya. P ku tauk she maybe got my point.. Maybe lah.. Manusia jenis kedak ya terlalu bangga yang sidak dah berumahtangga.. Tahniah! Tapi jangan lupak, doakan kesenangan orang lain juak. Iboh terlalu selesa dengan apa yang kita ada kinektok. Anything can happen.. Cukup2lah mempersoal apahal orang ya lambat nikah and so on.. Mun tek nanyak "Kitak gik single nak zie? Kamek ada kawan tok gik single juak. Mok sik mek intro kitak ngan nya?" rindok juak ati ku nonggg!! Hahahahha! Tok nanyak kosong kedak ya ajak.. Motiff?? 

Maka dengan itu, setakat ini sajalah coretan aku kali tok. Kelak2 ku nyambung gik. Ngantok mataku kenak ari ujan awal pagi tok.. Huhuhu.. Bye!!

Saturday, July 07, 2012

Jalan Cinta...

Semua resah hati manusiamu
Untuk membagi kisah
Atas nama cinta..
Derai air mata di setiap sujudmu
Seperti tak pernah cukup
Untuk menjagaku...
Jangan butakan hati menjadi
Cinta yang semu..
Cinta yang semu..
Kau hembuskan ayat-ayat cinta untukku..
Di sela doa dalam malam-malam yang sunyi..
Ampun yang engkau pinta dalam semua
Keraguan yang telah meliputi jiwamu
Semoga akan membawa cintamu
Pada diriku dalam
Jalan dan redha-Nya
Jangan butakan hati menjadi
Cinta yang semu..
Cinta yang semu..
Kau hembuskan ayat-ayat cinta untukku
Di tengah terik matahari
Dan dinginnya malam
Kau panjatkan ayat-ayat cinta
Pada-Nya...
Melindungi dan menjaga kasih cinta kita...

Wednesday, June 20, 2012

Kek Klasik Sarawak

Salam semua!!

Ada sik sapa2 nak masa gik kecik dolok suka makan kuih raya? Kuih nak moist2 bah.. Bukan nak kerin2 macam most of kek kinektok.. KLMJ mun makan kek2 klasik tok.. Actually this is my sister's brilliant idea... She said it's hard for her to find people who's willing to cook a steamed cake nowadays.. The taste of steamed and baked cake nang mena2 berbeza la... Kek nak dikukus tok nang very moist and mouth-watering.. Sik cayak? Sila lihat gambar2 di bawah ini...









Yummy yummy!!! (ekot slang sidak "Ho Chak") hhahaha!! Terliur sik kitakorang nangga kek tok? Aku yang post entri tok gik rasa terliur tok.. Hahahaha! Tambah2 gik aku dah cerik semua kek2 di atas tok & semua NYAMAN NYAMAN BELAKA!! Nama gik kek kukus koh.. Adakala kita teringin makan kek nak basah2 tok.. 

Nak dipendekkan cerita lah, mun maok kek tok, padah jak. Rega semua pukul rata, mun saiz 5.5x5.5 inci, RM40.. Mun saiz 8.5x8.5 inci, RM75.. Murah sik? Murah sik? Hahahaha!! Sebela dengan rasanya koh.. Sik semestinya time raya jak mok order kek2 tok.. Mok order k nikah ka, k hadiah ngan orang ka, boleh juak.. Hehehe..

Oklah, anything nak tanyak just PM kamek di FB kamek, ok? *hugs*

Tuesday, April 24, 2012

Sedih Pedih Medih

Salam semua,

Lamak dah sik post anything here. (asal lamak sik posting mesti madah camtok oh.. haha!) Well, the post's title says it all. 

YES!

I'm hurt right now. Aku relakan kepergiannya. As I said, aku ready to let him go if "that" happen.. But, benarla kata orang, CAKAP SENANG LA! COBA LA MOLAH! Mena juak.. Yalah aku degil gilak dolok. Suppose lamak dah aku lepaskan dan buang segala feeling aku ngan nya but aku degil. DEGIL GIK! PADAN MUKA KAU, azie! Yah.. Tapi sikpalah.. Nevermind.. I'll find someone like you.. :P Good news is, this is not an ugly break-up.. Perjanjian secara damai. Hehehehe.. We r just ordinary friends now. Like it or not, have to accept the fact. Jangan nak mengada2 gik. Boh senang2 berjanji bah.. 

AND YES AGAIN!

I'm officially S.A.V.A (single and VERY available) hahahaha! kau ada? Sik ada nak? Bukan aku sik penah bepikir pasal ncarik jodoh tok. Kekadang timbul juak rasa bingung, tapi dek kerana kesibukan dan kestressan bekerja, aku lupak dengan semua perasaan bingung pasal jodoh tok. Bingung nang bingung but let Allah decide for us lah. Tunggu jak, masanya akan tiba. Usaha, doa, insyaAllah jodoh ku akan datang kelak. Harus ku invite kitakorang semua.. Alamak.. Lari la bajet tok.. Nguahahahha!!

BAIKLAH!

Sampai di sini saja. Kepak dah aku tok. Nak mandik lok. Tata!

Not So Specific About Me..

My photo
Kuching, Sarawak, Malaysia
I'm Azie.. I was born on 18th October 1983, in Kuching.. I have no cute stories to tell u guys as my life is normal. Nothing unusual or unique.. :)